Můžete doporučit vhodné průmyslově "vyráběné" směsi pro Ag. popřípadě i co doslova nebrat. Budu rád za pár návrhů.
Dále bych se chtěl zeptat na poměr a složení ručně míchaných plnohodnotných směsí doma. Stačí i nějaký odkaz jeli to již někde v nějakém článku správně rozepsáno. Děkuji
krmivo
Moderátor: karel
Re: krmivo
Napíšu pár značek Darwin's,Deli nature, Kasper Fauna Food, Vogel Jungle. Ne se všemi mám osobní zkušenost, ale výše uvedené doporučuje KPEP a má je i ve svém on-line shopu. Asi nejoblíbenější je Deli Nature č.68 pro střední papoušky /agapornise/.
Obecně dát pozor na směsi kde je přílíš slunečnice. Agapornisové ji mají obzvlášť rádi a potom tloustnou a odnášejí to jejich játra, nehledě k tomu že slunečnice bohužel často žlukne.
Doma míchané směsi : 70-80% proso, 15-20% oves a zbytek slunečnice. Takto míchám směs pro své agapornise a zatím jsem spokojen.
Někteří chovatelé vynechávají slunečnici úplně. Toto je jen úplný základ. Zrnin je samozřejmě mnohem větší množství a každý chovatel má svůj osvědčený postup.
Obecně dát pozor na směsi kde je přílíš slunečnice. Agapornisové ji mají obzvlášť rádi a potom tloustnou a odnášejí to jejich játra, nehledě k tomu že slunečnice bohužel často žlukne.
Doma míchané směsi : 70-80% proso, 15-20% oves a zbytek slunečnice. Takto míchám směs pro své agapornise a zatím jsem spokojen.
Někteří chovatelé vynechávají slunečnici úplně. Toto je jen úplný základ. Zrnin je samozřejmě mnohem větší množství a každý chovatel má svůj osvědčený postup.
Karel Novák
Re: krmivo
Děkuji za informace, pro pár ptáků možné kupovat průmyslově vyráběné směsi, u Amadin sem používal Prestige a Deli Nature, bohužel při větším počtu v budoucnu je asi nutností míchat si směsi sám.
papaya
- Aerforce
- Administrátor
- Příspěvky: 781
- Registrován: 24 dub 2011, 20:00
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: krmivo
S průmyslovými značkami moc zkušeností nemám, většinou mám pytlík zrní jako zálohu a nebo směs pro jiné papoušky. Pro agapornise beru krmení od zemědělců, jeden pytel prosa, duhý nahého ovsa. K tomu přikoupím vždy několik kg různých zrnin, dle toho co je k dispozici (lesknice, kardi, lněné semínko, pohanka, apod.). Pokud bych měl něják stanovit poměr, tak v rámci 10 dílů míchám 3 díly prosa, 3 díly ovsa, vše ostatní po jednom dílu. Směs prakticky není nikdy stejná. Slunečnici vynechávám, jen občas přisypu a na podzim při chladnějším počasí její dávku navyšuju.
Jinak nakličuji - a opět záleží jak kdy, vždy tedy pšenici, v poslední době též hrách, fazolky mungo, slunečnici, vše odzkoušeno, ale primárně to nebylo pro agoše. Průmyslově vyráběné směsi mají výhodu, že nejsou prašné a měly by tam být zlikvidovány patogeny. Je to však věčné téma co a do jaké míry je lepší ...
Jinak nakličuji - a opět záleží jak kdy, vždy tedy pšenici, v poslední době též hrách, fazolky mungo, slunečnici, vše odzkoušeno, ale primárně to nebylo pro agoše. Průmyslově vyráběné směsi mají výhodu, že nejsou prašné a měly by tam být zlikvidovány patogeny. Je to však věčné téma co a do jaké míry je lepší ...
Petr Vopálka